Kamala Harris, candidata Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, a refuzat să spună dacă va sprijini demersul Ucrainei de a adera la NATO dacă va fi aleasă președinte.
Harris a promis totuși că va insista ca liderii de la Kiev să facă parte din orice negociere a SUA cu Vladimir Putin privind încetarea conflictului în curs.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să obțină o invitație din partea SUA privind aderarea Ucrainei la NATO, considerând că aceasta i-ar oferi un avantaj în încercarea sa de a negocia încetarea invaziei ruse, scrie Bloomberg.
Administrația Biden a declarat până acum că o astfel de invitație ar fi o propunere pe termen lung, care ar necesita ca Ucraina să își consolideze capacitățile de apărare și instituțiile interne.
Subiectul urmează să aibă un loc important în cadrul discuțiilor dintre Zelenski, președintele american Joe Biden și alți lideri mondiali la sfârșitul acestei săptămâni în Germania.
In timpul unui interviu în emisiunea “60 Minutes” de la CBS News, întrebată dacă ar sprijini efortul de extindere a NATO și aderarea Ucrainei, Kamala Harris a declarat că întrebarea se numără printre „problemele pe care le vom aborda dacă și când se va ajunge la acel punct”.
„În acest moment, susținem capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei”, a spus ea.
Totuși, Harris a subliniat că nu ar fi dispusă să se întâlnească față în față doar cu președintele rus Vladimir Putin pentru a negocia încetarea conflictului.
„Nu bilateral, fără Ucraina, nu”, a spus Harris. „Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește viitorul Ucrainei”.
Interviul lui Harris de la “60 Minutes” face parte dintr-o serie de apariții media ale candidatului democrat, la o lună înainte de ziua alegerilor. Harris urmează să mai fie invitată la “The View”, la emisiunea radio a lui Howard Stern și la emisiunea lui Stephen Colbert.
Afirmația lui Harris vine a doua zi după ce prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat că va bloca aderarea Ucrainei la NATO. În conformitate cu carta alianței, aderarea noilor membri necesită acordul unanim al partenerilor existenți.
La rândul lui, Donald Trump a declarat că va încerca să pună capăt războiului dintre Ucraina și Rusia sunându-l direct pe Putin imediat după ce ar câștiga alegerile, pentru a ajunge la un acord.
Într-un interviu cu Fox News, Trump a criticat ajutorul SUA pentru Ucraina în timp ce discuta despre eforturile federale de a oferi ajutor victimelor uraganului Helene.
„Deci, avem aproape 300 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar ei oferă oamenilor 750 de dolari”, a spus Trump. „Pentru cel mai rău uragan pe care l-a văzut cineva”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: